Suojaa tietokoneesi salasanoilla BIOSissa, UEFI:ssä ja Macissa

Salasanasuojaa tietokone BIOSissa/UEFI:ssä estämällä käynnistyksen tai järjestelmäkytkimen PC:ssä ja Macissa

Tietokoneen suojaamiseksi riittää yleensä salasanan asettaminen käyttäjätilillesi. Tämä suojaus on erinomainen suojaamaan tietokonettasi, kun se jätetään ilman valvontaa kotona tai toimistossa, mutta se ei välttämättä riitä estämään pääsyä järjestelmälevyyn tai BIOS- tai UEFI-asetuksiin (tarvitaan levyjen vaihtamiseen tai alkuasetusten palauttamiseen).

Siksi suosittelemme, että lisäät Microsoft-tilin salasanan (tällä hetkellä turvallisin tapa suojata Windowsia). myös PC-käyttösalasana tai salasana käynnistyslaitteen vaihtamiseenkirjoitettava jo ennen käyttöjärjestelmän käynnistämistä.

Indeksi
  1. Kuinka asettaa salasana BIOSissa
  2. Kuinka asettaa salasana UEFI: ssä
  3. Kuinka asettaa salasana Macissa
  4. Voimmeko nollata BIOS/UEFI-salasanan?

Kuinka asettaa salasana BIOSissa

BIOS- tai UEFI-salasana voi olla hyödyllinen julkisessa tai työpaikan tietokoneessa. Sen avulla voimme rajoittaa luvattomien ihmisten pääsyä ja estää heitä käynnistämästä niitä vaihtoehtoisilla käyttöjärjestelmillä tai asentaa toinen käyttöjärjestelmä kyseiseen tietokoneeseen.

Kirjautumalla tietokoneeseen toisella käyttöjärjestelmällä tai luomalla paikallisen järjestelmänvalvojan käyttäjätili (erittäin helppo hakkeroida) voit selata levyllä olevia tiedostoja vapaasti (elleivät ne ole salattuja). BIOS- tai UEFI-laiteohjelmistossa oleva salasana suojaa näitä luvattomalta pääsyltä.

BIOS-salasanan asettaminen vanhemmille tietokoneille sinun on käynnistettävä tietokoneesi uudelleen ja painettava BIOS-syöttönäppäintä, joka voi vaihdella mallista riippuen: F2, Del, ESC, F1 tai F10. Tästä aiheesta kannattaa lukea yllä linkittämämme opas, jotta löydät oikean painikkeen, jota painetaan käynnistyksen aikana päästäksesi BIOSin lisäasetuksiin.

Etsi BIOS-asetusnäytöstä valikko Turvallisuus tai vastaavia merkintöjä ja etsi salasanavaihtoehto. Useimmissa BIOSeissa voimme asettaa kaksi eri salasanaa: yksi on tarkoitettu tietokoneen käynnistämiseen (Käyttäjän salasana) ja toista voidaan käyttää itse BIOSiin (Valvojan salasana).

Valvojan salasana on ihanteellinen ratkaisukoska meidän ei tarvitse syöttää salasanaa joka kerta kun käynnistämme tietokoneen, mutta voimme silti suojata tietokoneen muilta kuin pääkäyttöjärjestelmän käynnistysyrityksiltä (koska se suojaa myös käynnistysnäyttöä).

Tarkistaaksemme tämän salasanan voimme käydä osiossa Saapas tarkistaa, että käynnistysjärjestys on lukittu, jotta estetään ulkoisille levyille tai Live USB-tikuille asennettujen uusien järjestelmien käynnistyminen, jotka voivat ohittaa tietokoneessa jo olevan järjestelmän.

Jos sen sijaan olemme nirsoja ja haluamme lisäsalasanan voimme integroida sen heti PC:n alusta lähtien puheäänellä Käyttäjän salasana; ilman tätä salasanaa ei ole mahdollista käynnistää Windowsia ja käyttää yhtä levyllä olevista tileistä.

Kuinka asettaa salasana UEFI: ssä

Uudemmissa tietokoneissa, joissa on Windows 10 ja Windows 11 sen sijaan löydämme UEFI:n, parannetun version BIOSista, jossa on graafinen käyttöliittymä, jota voidaan käyttää suoraan hiiren kautta.

Kun olet tunnistanut oikean painikkeen UEFI:n käyttöä varten, avaamme lisäasetukset ja viemme meidät näytölle Main tai Turvallisuus (asennetun UEFI:n perusteella) ja löydämme UEFI-pääsyn salasanaa tai salasanasuojattua käynnistystä koskevat merkinnät.
Kun olemme tunnistaneet oikean merkinnän, lisäämme valvojan salasanan, jolla estetään käynnistyslaitteet ja pääsy UEFI:hen (mutta ei käyttöjärjestelmään) tai käyttäjän salasana (estääksesi tietokoneen ja järjestelmän käynnistymisen).

Kuinka asettaa salasana Macissa

Jopa Macissa voimme estää pääsyn järjestelmään ruudulla, joka on samanlainen kuin UEFI:ssä. Jatka käynnistämällä Macin uudelleen pitämällä painettuna Komento + R käynnistääksesi järjestelmän palautustilaan ja ohjataksesi meidät näytölle Apuohjelmat > Laiteohjelmiston salasana asettaaksesi UEFI-laiteohjelmiston salasanan.
Valitsemme vahvan ja vaikeasti arvattavan salasanan suojellaksemme Macia riittävästi pakotetuilta uudelleenasennuksilta tai luvattomalta käytöltä.

Voimmeko nollata BIOS/UEFI-salasanan?

Nämä salasanat ovat hyödyllisiä aloittelevien käyttäjien tai tietojenkäsittelytieteen tuntemattomien käyttäjien poissa pitämiseen, mutta ne eivät todennäköisesti pidä tietotekniikan asiantuntijaa poissa. Jos tietokone varastetaan tai muuten joutuu toisen henkilön haltuun, tämä voi avata sen, poistaa kiintolevyn ja käyttää sitä toisessa tietokoneessa.

Pöytätietokoneella BIOS/UEFI-salasana on helppo nollata ja selitimme toisessa artikkelissa kuinka suorita BIOS-nollaus tyhjentämällä CMOS-muisti ja poistamalla vara-akku. Itse asiassa salasana on tallennettu muistiin, joka saa virtansa tästä pienestä tyhjästä akusta. BIOS-salasana on edelleen tehokas suoja kannettavissa tietokoneissa, koska niiden avaaminen on paljon vaikeampaa tai lähes mahdotonta.

BIOS-salasanan löytämiseksi voit myös käyttää asiantuntijapalveluita ottamalla yhteyttä esimerkiksi Apple Storeen MacBookin laiteohjelmiston nollaamiseksi.

Johtopäätökset

Yhteenvetona voidaan todeta, että BIOS- tai UEFI-salasanat ovat varsin hyödyttömiä tietokoneen suojaamisessa varkauksilta, mutta niistä voi silti olla hyötyä, jos käytämme niitä julkisissa tietokoneissa (siis hyvin valvotuissa) tai aloitteleville käyttäjille tai tuntemattomille käyttäjille tarkoitetuissa tietokoneissa. tietojenkäsittelytiede hyvin.

Kaikissa muissa tapauksissa vältämme niiden käyttöä luotetaan sen sijaan Microsoft-tiliin (ja näin ollen Apple-tiliin Mac-tietokoneissa) suojatakseen tehokkaasti pääsyn PC:hen.

Tietokoneen tärkeiden tietojen suojaaminen on kätevää ota levyn salaus käyttöön tietokoneessasi Ja käytä BitLockeria Windows 10:n ja Windows 11:n Professional-versioissa sisäisen levyn kaiken sisällön suojaamiseksi.

Vaihtoehtoisesti voimme salata koko levyn käyttämällä kolmannen osapuolen ohjelmaa, kuten VeraCryptjosta puhuimme oppaassa kuinka salaa PC-levysi ja Windowsin käynnistys VeraCryptillä.

HUOMAA Lopuksi, BIOS-salasana on eri suojaus kuin kutsuttu Secure Boot tai Secure Boot joka on yksi Windows 11:n asentamisen vaatimuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up