Windows-muistin diagnostiikkatyökalun käyttäminen muistiongelmien etsimiseen

Satunnaiset uudelleenkäynnistykset ja jumiutuminen, sovellusten kaatumiset ja jopa Blue Screen of Death (BSoD) voivat olla merkkejä muistiongelmista. Ennen kuin aloitat muistin tai tietokoneen vaihtamisen, käytä Windowsin muistidiagnostiikkatyökalua selvittääksesi, onko muisti todellakin ongelma. Vaikka Windows saattaa joskus ehdottaa työkalun käyttöä ongelman jälkeen, voit myös käyttää vianmääritystä manuaalisesti ongelmien diagnosointiin.

Lue myös: 100 % suorittimen käyttö Windowsissa? Näin voit korjata sen

Monet Windowsin vianmääritystyökalut toimivat nopeasti, kun käytät tietokonettasi. Tämä työkalu vaatii kuitenkin käynnistämisen uudelleen ja toimii sitten käynnistysprosessin aikana. Oletuksena se toimii vakiotilassa ja suorittaa kaksi testiläpäisyä. Tämän jälkeen tietokoneesi käynnistyy uudelleen ja antaa sinulle testitulokset.

Voit myös suorittaa edistyneempiä testejä, jos haluat. Niiden avulla voit mukauttaa testejä. Valitse, suoritetaanko perus- tai laajennettu testi verrattuna vakiotestiin. Valitse välimuistivaihtoehdot ja kuinka monta kulkua (enintään 15) haluat suorittaa. Mitä enemmän läpäisyjä valitset, sitä kauemmin testi kestää.

Lue myös: Piilotetut Windows 11 -ominaisuudet tehokäyttäjille

Sinun on ajoitettava Windowsin muistin diagnostiikkatyökalu käynnistymään seuraavan uudelleenkäynnistyksen aikana. Siirry Käynnistä-valikkoon ja kirjoita muisti. Valitse "Windows Memory Diagnostic". Jos sinulla on ongelmia työkalun käynnistämisessä, toista tämä prosessi, mutta valitse "Suorita järjestelmänvalvojana".

Valitse seuraavaksi, käynnistätkö työkalun välittömästi, joka käynnistää tietokoneesi uudelleen, vai odota, kunnes käynnistät tietokoneen uudelleen itse. Jos sinulla on tallentamattomia tiedostoja, valitse toinen vaihtoehto. Muista tallentaa kaikki tekemäsi työ ja sulkea avoimet sovellukset ennen uudelleenkäynnistystä. Jos sinulla ei ole muuta avoinna, valitse ensimmäinen vaihtoehto.

Lue myös: Kuinka poistaa Bloatware Windowsista

Indeksi
  1. Muistitestien suorittaminen
  2. Tulosten tarkistaminen
  3. Seuraavat vaiheet
  4. Usein Kysytyt Kysymykset

Muistitestien suorittaminen

Jos käynnistät uudelleen, Windowsin muistin diagnostiikkatyökalu käynnistyy. Älä sammuta tietokonettasi tämän prosessin aikana. Tietokone käynnistyy uudelleen normaalisti, kun testi on suoritettu kokonaan. Jos käytössäsi on kannettava tietokone, se voi kestää jonkin aikaa, joten liitä se akkuvirran käyttämisen sijaan.

Oletusarvoisesti työkalu siirtyy suoraan vakiotilaan, joka on riittävä useimpiin ongelmiin. Testin läpäiseminen kestää vain noin kymmenen minuuttia.

Jos sinulla on edelleen ongelmia ja epäilet muistiongelmaa, suorita työkalu uudelleen, mutta paina näppäimistön F1-näppäintä heti, kun tietokone käynnistyy. Tämä vie sinut Lisäasetukset-kohtaan.

Laajennettu testi kestää kauemmin ja on perusteellisempi. Jos tarvitset nopeamman ja yksinkertaisemman testin, valitse Basic. Jos et ole varma, mikä testi suorittaa kolmesta, kukin testi etsii seuraavaa:

  • Perus: tämä työkalu suorittaa kolmenlaisia ​​testejä, mukaan lukien MATS+, INVC ja SCHCKR
  • Vakio: tämä työkalu suorittaa perustestejä yhdessä LRAND:n, Stride6:n, CHCKR3:n, WMATS+:n ja WINVC:n kanssa
  • Laajennettu: tämä työkalu suorittaa kaikki perus- ja vakiotestit sekä MATS+:n (välimuisti pois käytöstä), Stride38:n, WSCHKA:n, WStride-6:n, CHCKR4:n, WCHCKR3:n, ERAND:n, Stride6:n (välimuisti pois käytöstä) ja CHCKR8:n kanssa.

Kuten voit kertoa, Extended kestää paljon kauemmin, koska suoritettavat testit ovat pitkät. Se on kuitenkin paras tapa tarkistaa useimmat ongelmat.

Lue myös: Kuinka korjata "Bad System Config Info" -virhe Windowsissa

Tulosten tarkistaminen

Windowsin muistin diagnostiikkatyökalu tarjoaa tulokset uudelleenkäynnistyksen päätyttyä. Näet tulokset työpöydälläsi. Jos mitään ei näy, tarkastele tuloksia Event Viewerissä.

  1. Avaa Käynnistä-valikko ja kirjoita tapahtuma tai tapahtuman katseluohjelma. Valitse "Suorita järjestelmänvalvojana" Tapahtumankatseluohjelmasta.
  1. Laajenna "Windows Logs" ja napsauta hiiren kakkospainikkeella Järjestelmä. Valitse Etsi.
  1. Kirjoita tai kopioi/liitä seuraava hakukenttään – MemoryDiagnostics-Results ja napsauta Etsi. Viimeisin tulos pitäisi nyt olla korostettuna tapahtumienvalvontaikkunan alaruudussa näkyvillä yksityiskohdilla.

Yllä oleva kuvakaappaus on otettu Windows 10 -tietokoneesta. Windows 11:ssä Windowsin muistin diagnostiikkatyökalu ei luo tapahtumaa, jos virheitä ei löydy. Tämä tarkoittaa, että et näe tuloksia haun aikana. Jos kuitenkin haet MemoryDiagnosticsia, näet, milloin testi oli ajoitettu suoritettavaksi.

Lue myös: Kuinka korjata korkea muistin käyttö Windowsissa

Seuraavat vaiheet

Jos tulokset osoittavat, että virheitä ei ole, se ei todennäköisesti ole muistiongelma. Jos kuitenkin tapahtuu virhe, voit tutkia virheen kuvausta ja tietoja selvittääksesi, korjaako ongelman muistin vaihtaminen.

Tietokoneen tyypistä riippuen voit vaihtaa muistipiirit itse tai viedä tietokoneen korjattavaksi. Voit myös ottaa tämän loistavana tilaisuutena hankkia uusin malli kaikkine kelloineen ja pilleineen, joita olet katsellut.

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Voisiko minulla silti olla muistiongelma, jos työkalu ei löydä mitään?

Se on mahdollista, mutta epätodennäköistä. Todennäköisesti se on toinen ongelma, jolla on vain samanlaisia ​​​​oireita. Esimerkiksi viallinen kiintolevy voi johtaa hitaaseen suorituskykyyn, jäätymiseen ja satunnaisiin sammutuksiin.

Tietysti myös tapa, jolla käytät tietokonettasi, voi olla ongelma. Jos esimerkiksi asensit äskettäin ja aloitit käyttämään graafisia muokkaustyökaluja, jotka vaativat enemmän RAM-muistia kuin mitä tietokoneellasi on, tai maksimoit RAM-muistin, tämä voi johtaa jumiutumiseen ja suorituskykyongelmiin. Käytä aina sovelluksia ja työkaluja, jotka vaativat vähemmän muistia kuin mitä olet asentanut saadaksesi parhaat tulokset. Myös raskaat RAM-sovellukset sulje kaikki muut käyttämäsi sovellukset resurssien vapauttamiseksi.

Lue myös: Kuinka korjata Wmpnetwk.exe korkea suorittimen ja muistin käyttö Windowsissa

2. Haittaako testin keskeyttäminen tietokonettani?

Ei. Tämä on vain skannaus. Vaikka tietokoneen sammuttaminen kesken Windows-päivityksen voi aiheuttaa suuria ongelmia, testin pysäyttäminen ei aiheuta. On kuitenkin hyvä idea olla kärsivällinen ja antaa työkalun toimia. Loppujen lopuksi, jos sinulla on merkkejä muistiongelmista, Windowsin muistin diagnostiikkatyökalu on itse asiassa melko hyvä syyn selvittämiseen.

3. Miksi en löydä tuloksia?

Muistin diagnostiikkatyökalu on epäjohdonmukainen tulosten näyttämisessä. Joskus ne eivät näy tietokoneesi uudelleenkäynnistyksen jälkeen eivätkä Event Viewerissa. Jos näin tapahtuu, älä panikoi. Se on vain Windows-virhe, jota Microsoft ei ole vielä korjannut, ja tässä tapauksessa sinun kannattaa kokeilla toissijaista testiä ilmaisilla työkaluilla, kuten MemTest86 ja MemTest. Itse asiassa kolmannen osapuolen työkalut voivat usein löytää monimutkaisempia ongelmia, jotka sisäänrakennettu työkalu saattaa jättää huomiotta, ja ne ovat hyödyllisiä myös jälkimmäisestä saatujen tulosten vahvistamisessa.

4. Miksi minulla on yhtäkkiä RAM-virheitä?

Vaikka jotkut ongelmat saattavat ilmaantua vähitellen, jotkin RAM-virheet näyttävät tulevan tyhjästä. Yhtenä päivänä tietokoneesi toimii hyvin ja seuraavana se menee hulluksi. Tämä voi johtua useista syistä, kuten Windows-päivityksen ongelmista, uusista sovelluksista, laitteiston viasta ja äkillisestä liiallisesta kuumuudesta (kuten kannettavan tietokoneen käyttäminen sylissä ilman tuuletusta tai ylikellotus).

Tarkista suorittimen lämpötila säännöllisesti nähdäksesi, voiko ylikuumeneminen olla ongelma. Käytä tätä opasta jäähdyttämään korkeaa suorittimen lämpötilaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up